Totaal aantal pageviews

11 apr 2006

Bruyne de, Gustaaf (1914-1981)















Gustaaf de Bruyne (Mechelen 12 januari 1914 – Poederlee 13 augustus 1981) :
Schilder, graficus. Opleiding aan de Academie te Mechelen en aan het Hoger Instituut te Antwerpen o.l.v. Gustave Van De Woestyne en Jules De Bruycker. Voorkeur voor o.a. figuren, composities met naakten, portretten, landschappen. Geraffineerd burijngraveerder en perfectionist van het detail. Leraar aan de Academie te Antwerpen (1946 – 1977). Begon zijn artistieke loopbaan realistisch en evolueerde tijdens WOII naar een symbolistisch-pessimistische stijl. Zijn werken krijgen, vanaf 1945, een uitermate surrealistisch karakter en het thema van de mens, die blind is voor zijn eigen zelfvernietiging, duikt dikwijls op. Was lid van de kring "’t Getij".




 

6 opmerkingen:

  1. De figuur van de fluitspeler komt ook voor op één van zijn schilderijen, te zien op www.arto.be.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wie weet mij meer te vertellen over G.C. Hij schilderde mijn portret in 1951-52, ik bezit een aantal etsen van hem en verder ook een olieverfstudie
    van ong. 160 x 70 cm, een drieluik, voorstellende de Stichting van Vera Cruz door Hernan Cortez. Dat schilderij was bedoeld om opgesteld te worden in het cruiseschip Vera Cruz. Ik ben de man geheel uit het oog verloren en wil, nu ik 81 jaar oud ben, graag de kennisùaking weer opnemen. Bestaat er zoiets als een stichtying GC d B waar zijn werk bewaard wordt?
    Dank voor de aandacht.
    Herman De Winter, Tel 0475/470330

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem3:53 a.m.

      Dag Herman, ongeveer "per ongeluk, of geluk", heb ik je boodschap gelezen. Ik heb Gustaaf, Staf, goed gekend toen ik jong was, hij was bevriend met mijn vader, 1 van zijn verzamelaars. Staf heeft mij veel geleerd over technieken met olieverf en het voorbereiden van caseine panelen. In mijn jeugd (jaren '70) ben ik op zoek gegaan door het vlaamse land naar werk van Staf, heb veel gevonden en gefotografeerd, ik weet niet of ik jouw portret ooit heb gezien. Sinds 39 jaar woon ik in zuid-portugal, in mijn huis hangen verschillende werken van Staf, waaronder ook mijn portret uit 1972, een houtskool tekening, opgehoogd met potlood en sanguine. Als ik het, vanop 2.000 km afstand, goed voorheb, bestaat er inderdaad een stichting G.C. De Bruyne, althans die heeft bestaan. Ik heb geen kontakt van die stichting... Het schilderij, drieluik, is geschilderd door Staf in opdracht van een portugese reder, João De Botelho, die ook aktief was in Antwerpen. Één van zijn schepen was inderdaad de "Vera Cruz", waarop een schilderij van Staf aan een muur hing. Staf heeft ook, in opdracht, 12 grote (ong. 80cm x 2m) portretten geschilderd van de voorvaderen van De Botelho, die hangen ergens in een kasteel op 1 van de Azoren eilanden... Ik hoop dat dit nieuws is voor jou? Mijn kontakt is andreviane@gmail.com. Beste groeten vanuit het uitgedroogde zuiden, andré viane

      Verwijderen
  3. Anoniem4:32 p.m.

    Stichting Kunstschilder G. de Bruyne, Mechelsesteenweg 310 2650 Edegem

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heeft hij ook een kortere versie van zijn handtekening , ik heb schutter sterrebeeld 2 maal en 1 keer is de handtekening heel anders ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem9:03 p.m.

      Als de handtekening heel anders is en de afbeelding eenzelfde ets dan waarschijnlijk iemand ermee geknoeid

      Verwijderen