Totaal aantal pageviews

17 apr. 2006

Dierckx, Pieter Franciscus (1871-1950)
Pieter Dierckx (Antwerpen 7 februari 1871 Berchem 4 september 1950) :
Realistisch schilder van historische taferelen, landschappen, portretten en genretaferelen en landelijke interieurs. Etser, illustrator en grafisch ontwerper van o.m. affiches. Opleiding aan de Academie van Antwerpen (Karel Verlat, Julien en Albert De Vriendt). Tekenleraar en directeur aan de Academie van Temse (1896 1919). Maakt talrijke buitenlandse studiereizen naar tal van West-Europese landen. Beoefent aanvankelijk de historieschildering maar zoekt spoedig zijn inspiratie bij de landbouwers, de vissers en de volksmens tijdens werk en ontspanning. Als landschapschilder werkt hij aan de boorden van de Schelde, in Weert en op de heide van Temse. Illustreert o.m. het Studentenliederenboek (1899) van Karel Heyndrickx. Organisator en ontwerper van de Mercatorstoet (Rupelmonde 1912). Lid van "De Scalden". In 1952 sticht zijn familie voor de leerlingen van de Academie van Temse de Pieter Dierckxprijs. Werk (Sint-Willibrordus aan de Schelde) in de H.-Hartkerk in Antwerpen en panelen (Keizer Karel en Albrecht en Isabella) in het stadhuis van Lokeren.

2 opmerkingen:

 1. wilfried5:38 p.m.

  De "Pijproker" is niet van Pieter/Pierre Jacques Dierkx maar wel van Pieter, Franciscus Dierckx (°Antwerpen 7.2.1871-Berchem/Antwerpen 4.9.1950).
  Als kleinzoon van deze kunstenaar beheer ik zijn archief.
  De vergissing is begrijpelijk vermits hij niet vermeld wordt in het "Geïllustreerd Biografisch Woordenboek der Kunstenaars van België na 1830" Arto (1991).
  Nadere kennismaking met Pieter, Franciscus Dierckx op Wikipedia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, ik ben een achterkleinzoon van voorgenoemd persoon, en ben tevens ook in het bezit van de okere versie van de pijproker, maar wel met een echtheidskenmerken kaartje erin v
  met omschrijving “ het godshuis in Temse “ interesse ? U kan me bereiken via jakevdb001@gmail.com.

  BeantwoordenVerwijderen