Totaal aantal pageviews

31 aug. 2010

Vermeiren Jan (1949 – )


Ets uit de map van galerie De Zwarte Panter - 2 oktober 1970
Jan Vermeiren  (Bornem 1949  ) ;
Opleiding (1968 1974) tot graficus aan de academies van Sint-Niklaas, Mechelen en Antwerpen, en aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen.
Startte zijn artistieke carrière in de kringen rond de toen nog jonge Antwerpse galerie De Zwarte Panter. Een reis naar Zuid-Afrika in 1973, naar aanleiding van zijn eerste solotentoonstelling in dat land, en een ontmoeting een jaar later met enkele Zuid-Afrikaanse kunstenaars gaven zijn loopbaan en zijn leven echter een beslissende wending. In 1975 vestigde hij zich samen met zijn vrouw definitief in Kaapstad. Kort na zijn emigratie begon Vermeiren ook te schilderen. De confrontatie van zijn West-Europese achtergrond met de Afrikaanse cultuur resulteert in kleurrijke doeken, waarin hij onder meer op zoek gaat naar primitieve oersymbolen, die een brug vormen tussen de uiteenlopende culturele invloeden.
Een hoogtepunt uit zijn carrière is ongetwijfeld de schenking, door de Vlaamse regering, van een van zijn schilderijen aan president Nelson Mandela. In 1999 vierde de gemeente Bornem zijn vijftigste verjaardag met een overzichtstentoonstelling in zijn geboortedorp. Bij die gelegenheid publiceerde uitgeverij Lannoo een monografie, geschreven door de Zuid-Afrikaanse auteur André Brink (o.a. bekend van het succesvol verfilmde A Dry White Season).