Totaal aantal pageviews

2 feb. 2016

Maris, Matthijs (1839-1917)

Zicht op Lausanne  (1861), met boven het Château Saint-Maire en de Cathédrale Notre-Dame

Matthijs Maris (Den Haag 17 augustus 1939 - Londen 22 augustus 1917) 
Was schilder, tekenaar, etser en lithograaf. Eerste opleiding bij I. C. Elink Sterk (1851) en aan de Haagse Tekenacademie (1852 - 1855). Verdere opleiding, dank zij een beurs Koningin Sophie, aan de Academie te Antwerpen (Nicaise de Keyser, Jozef Van Lerius). Reisde in 1860 - 61 met zijn broer Jacob langs de Rijn tot in Zwitserland, met als einddoel Lausanne en Genève. Vestigde zich in 1869 te Parijs, waar hij weigerde les te geven aan Vincent Van Gogh, en vanaf 1877 in Londen. Evolueerde van het Haagse realisme over het Duitse romantisme naar het symbolisme.
NB. Bovenstaande ets, gemonogrammeerd in de plaat M.M. en gemaakt naar een tekening die bewaard wordt in het Montreal Museum of Fine Arts, wordt soms toegeschreven aan Philippe Zilckens. Men verwart daarbij niet zelden met de ets van Zilckens naar de in Glasgow bewaarde originele tekening 'Lausanne 1862' (The Burrell Collection), waarop ook het onlangs herontdekte schilderij 'Gezicht op Lausanne' (thans in het Gemeentemuseum Den Haag) gebaseerd lijkt.
 Tekening Montréal Museum met zicht op Lausanne. Zie gelijkenis met bovenstaande ets.


   Tekening uit de Burrell Collection 

 Ets Zilcken  

De bekende ets van Zilcken is niet gemaakt naar het schilderij (zoals  soms beweerd wordt), maar naar de tekening in de Burrell Collection. 
Voorzien van Ph. Z. naar M.M.  in de plaat.

Schilderij M. M. in Den Haag
Het is duidelijk dat het schilderij sterk afwijkt van de ets en van de tekening, die zo goed als identiek zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten