Totaal aantal pageviews

10 apr. 2006

Braekeleer de, Henri (1840-1888)

Litho - Binnengezicht in een HoeveEts - Lezende vrouw
Ets - Vrouw aan het VensterEts - Vrouw aan het raamHenri de Braekeleer (Antwerpen 11 juni 1840 – 20 juli 1888) :
Schilder van figuren, genretaferelen, interieurs, stillevens en landschappen. Tevens aquarellist, tekenaar en etser en lithograaf. Leerling van zijn vader Ferdinand de B. sr. en aan de Antwerpse Academie waar hij vriendschap sluit met Jan Stobbaerts. In 1858 eerste deelname aan het Salon van Antwerpen. Reist in 1863 – 64 naar Duitsland en Nederland. Vervolmaakt zich bij zijn oom Henri Leys voor wie hij diverse opdrachten uitvoert. Werkt eerst romantisch, later realistisch en tenslotte pre-impressionistisch, zelfs pre-expressionistisch. Maakt zich vanaf 1870 los van de historieschildering en ontwikkelt een persoonlijke impressionistische schilderwijze die door haar gedurfde penseelvoering een voorbode is van het expressionisme. Leed van 1880 tot 1884 aan een zware geestesziekte die een ingrijpende invloed had op zijn stijl. Van zijn hand zijn ook76 etsen bekend, naast een paar houtgravures en lithografieën.


2 opmerkingen:

 1. Ik heb hier een ets in mijn bezit , waarop de naam H. De Braekeleer, staat geschreven achteraan op het kadertje. zou graag weten of dit een origineel werk is. Kan iemand mij daarover informeren aub.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem7:43 p.m.

   Een ets heeft een moet. Dat is de plaatindruk. Bekijk de lijnen met een vergrootglas. De inkt moet op het papier liggen. Etsen is een diepdruktechniek waarbij U met een pers de inkt uit de lijnen haalt. Ziet U een raster, net zoals een foto van een krant, dat betreft het een drukje en geen echte ets.

   Suk6

   Verwijderen